Home|Open Access
Open Access2020-02-19T10:49:18+01:00

Open access

Steeds meer artikelen worden als open access-artikel gepubliceerd, dat wil zeggen dat de artikelen op internet vrij raadpleegbaar zijn zonder dat een lezer zich hoeft te abonneren op een tijdschrift of een online publicatie. Er zijn twee soorten open access:
  • Gouden open acces-artikelen
  • Groene open access-artikelen.

Gouden artikelen worden direct bij publicatie al als open access-artikelen gepubliceerd terwijl groene artikelen pas na een bepaalde periode vrij beschikbaar komen.

De Praktizijnsbibliotheek beschrijft alle juridische open access- artikelen op dezelfde wijze en onder hantering van dezelfde criteria als de regulier gepubliceerde (tijdschrift)artikelen. Niet alleen wordt beoordeeld of een artikel relevant genoeg is voor opname, ook wordt een artikel pas beschreven als het artikel is goedgekeurd door een redactie van een tijdschrift of open access-bron. Blogs van advocatenkantoren bijvoorbeeld worden niet beschreven.

Alle open access-artikelen worden door ons als artikel beschreven en zijn daarmee te selecteren in de zoekmachine. We beogen hiermee vrij toegankelijke artikelen beter onder de aandacht te brengen van onze leden.

Gouden open access

De Praktizijn signaleert zelf welke gouden artikelen worden gepubliceerd. Het gaat om een handjevol titels.

  • Erasmus Law Review (vanaf 2007)
  • Family & Law (vanaf 2012)
  • Law & Method (vanaf 2011)
  • Tijdschrift voor Recht en Religie, NTKR (vanaf 2007)
  • Netherlands Journal of Legal Philosophy (NJLP) (vanaf 2002)
  • Open Recht (vanaf 2019)

In de annotatie bij een beschreven artikel staat de link opgenomen naar de website van de uitgever. Door de link in de artikelomschrijving te gebruiken, komt u direct bij het betreffende artikel terecht.

Om groene artikelen te kunnen beschrijven, maakt de Praktizijn gebruik van de signaleringen die door Recht.nl worden gepubliceerd. Recht.nl controleert dagelijks, geautomatiseerd, of gepubliceerde groene artikelen op internet beschikbaar blijven, een functionaliteit die voor de Praktizijn ondoenlijk is. In de meeste gevallen zullen we dan ook een beschreven artikel linken aan de betreffende pagina bij Recht.nl van waaruit u kunt doorklikken naar het artikel. In de meeste gevallen gaat het om artikelen die door een auteur zijn gepubliceerd. De Praktizijn linkt bij artikelen die door de uitgever zelf als open access-artikel online zijn gezet wél naar de bron, dus de website van de uitgever.

Veel groene artikelen zijn al beschreven in onze catalogus. In zulke gevallen nemen het open access-artikel nog steeds op als nieuw record en vermelden we bij het reeds bestaande record de link naar de vrij toegankelijke versie van het artikel.

Het tijdschrift Verkeersrecht van de ANWB is het eerste waarvan structureel na een bepaalde periode de artikelen als open access-artikel ter beschikking worden gesteld. Deze artikelen worden nu in onze collectie opgenomen. De ANWB stelt een account op de site van Verkeersrecht verplicht en de Praktizijn heeft een eigen account waardoor de artikelen vanuit de catalogus van de Praktizijn rechtstreeks zijn te benaderen.

Net als de nieuw beschreven tijdschriftartikelen nemen we gouden open access-artikelen op in onze aanwinstenlijsten. We publiceren de artikelen in een aparte lijst. Gezien het relatief geringe aantal nieuwe publicaties zal de aanwinstenlijst voorlopig een lagere verschijningsfrequentie hebben dan die van de andere artikelen.

Nieuwe bibliotheekcatalogus

Medio januari heeft de Praktizijnsbibliotheek een nieuw catalogussysteem in gebruik genomen (namelijk het pakket Bibis, bekend bij een groot aantal advocatenkantoren). De overgang van het oude pakket naar het nieuwe is vlekkeloos verlopen. De nieuwe catalogus biedt u als gebruiker ervan een aantal opvallende voordelen terwijl de onderscheidende elementen Lees meer

30 januari | 2020|
Ga naar de bovenkant